Texas Holdem säännöt

Texas Holdem -pokeri on huippusuosittua. Varsinkin sen no limit -versio, jossa panosten koolla ei ole muuta ylärajaa kuin pelaajien peliin mukanaan tuomat rahat, kiehtoo pelaajia.

Vaikka Texas Holdemin taktiikoissa riittääkin oppimista, sen säännöt ovat helpot. Itse asiassa se voi hyvinkin olla kaikista helpoimmin opittava pokeripeli. Tässä säännöt Texas Holdemiin.

Holdem-jaon kulku ja säännöt

Pelin alussa arvotaan kuka on jakaja. Jatkossa jakajan vuoro kiertää myötäpäivään ja jokainen pelaaja on jakaja omalla vuorollaan.

Internetin Texas holdemissa jakaja on tietokone ja kasinolla homman hoitaa oikea jakaja. Tästä huolimatta jakajan vuoroa kuvaava merkki (pokerikielellä button) kiertää pelaajalta toiselle.

Ennen korttien jakoa pelaaja, joka istuu jakajan vasemmalla puolella, laittaa peliin pienen sokkopanoksen. Hänen vasemmanpuoleinen kaveri laittaa peliin ison sokkopanoksen. Sokkopanosten laittaminen peliin tuo joka jakoon potin, josta lähteä pelaamaan.

Kun sokkopanokset on asetettu, kaikille pelaajille jaetaan kaksi korttia kuvapuoli alaspäin. Näitä kortteja pelaajat eivät näytä muille. Ne ovat heidän taskukorttinsa, jotka jaon lopussa muodostavat osan kunkin pelaajan pokerikädestä.

Jakamisen jälkeen aloitetaan panostaminen. Ison sokkopanoksen asettaneen pelaajan vasemmalla puolella istuva pelaaja voi luovuttaa (fold), maksaa ison sokkopanoksen verran (call) tai panostaa lisää (bet).

Panostuskierros päättyy, kun muut kaikki pelaajat ovat toimineet omalla vuorollaan: he voivat luovuttaa, maksaa edellisten pelaajien korotukset tai korottaa.

Kun panostuskierros on ohi, jakaja kääntää flopin: jakaa kolme yhteistä korttia pokeripöydän keskelle. Tämän jälkeen pelataan uusi panostuskierros.

Säännöt ovat samat kuin äskeisellä kierroksella, mutta panostuksen aloittaa tällä kertaa (ja tästä lähtien) jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja. Lisäksi jos kukaan ei ole vielä korottanut, voi pelaaja passata (check), jolloin vuoro siirtyy seuraavalla pelaajalle.

Kierroksen päätyttyä jakaja kääntää turn-kortin, eli neljännen yhteisen kortin kolmen jo pöydällä olevan kortin viereen. Seuraa jälleen uusi panostuskierros. Tämän kierroksen säännöt ovat samat kuin edellisen.

Panostuskierroksen jälkeen käännetään viimeinen, eli river-kortti pöydälle. (Viimeisen kortin nimi on river (joki), koska moni pelaaja on siihen “hukkunut” eli alkanut tehdä tyhmyyksiä sen nähtyään.)

Riverin jakamisen jälkeen käydään viimeinen panostuskierros. Viimeistä kierrosta seuraa show down, korttien näyttäminen: kortit paljastetaan ja ratkaistaan kierroksen voittaja.

Pelaajat voivat vapaasti yhdistellä parhaan mahdollisen viiden kortin pokerikäden omista taskukorteista ja yhteisistä pöytäkorteista.

Voittaja on parhaan käden omistava pelaaja.

Suuri osa jaoista päättyy ennen näyttöä, kun joku pelaajista korottaa ja kaikki muut luovuttavat. Näissä tapauksissa korottaja saa koko potin itselleen eikä hänen tarvitse näyttää korttejaan.

Kädet

Pokerikädet parhaasta huonoimpaan ja ohjeet tasapelien ratkaisuun:

Värisuora
Viisi peräkkäistä korttia samaa maata. Texas Holdemissa ässä voi olla joko suoran suurin (10-J-Q-K-A) tai pienin kortti (A-2-3-4-5).

Neloset
Neljä samaa korttia.

Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on neloset, voittaja on pelaaja jolla neloset on suuremmilla korteilla.

Jos pelaajilla on samat neloset (tämä on mahdollista, koska Texas Holdemissa neloset voivat olla pöydän yhteisissä korteissa), voittaa se pelaaja jolla on isompi viides kortti.

Täyskäsi
Kolme samaa korttia ja kaksi samaa korttia.

Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on täyskäsi, voittaja on pelaaja jolla kolmoset on suuremmilla korteilla. Jos se on tasan, se voittaa jolla on suurempi pari.

Väri
Viisi korttia samaa maata.

Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on väri, se voittaa jolla on värissään suurin kortti. Jos se on tasan, verrataan aina seuraavaksi suurempaa kunnes voittaja selviää.

Suora
Viisi arvoltaan peräkkäistä korttia.

Jos kahdella pelaajalla on suora, se voittaa kumman suorassa on suurempi kortti.

Kolmoset
Kolme samaa korttia.

Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on kolmoset, se voittaa jolla kolmoset ovat suuremmat. Jos ne ovat tasan, verrataan kahta “ylijäämäkorttia”. Se kummalla on suurempi, voittaa.

Kaksi paria
Kaksi kahden saman kortin yhdistelmää, esimerkiksi 2-2-10-10-3.

Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on kaksi paria, voittaja on pelaaja, jonka pari on suurin. Jos se on tasan, verrataan seuraavaa paria. Jos se on tasan verrataan käden viidennen kortin kokoa.

Pari
Kaksi samaa korttia, esimerkiksi 2-2-4-5-6.

Jos kahdella pelaajalla on sama pari, se pelaaja voittaa, jolla on parin kaverina suurempi yksittäinen kortti. Jos suurin on tasan, verrataan toiseksi suurinta ja vielä tarvittaessa kolmanneksi suurinta.

Korkein kortti, “hai”
Kun pelaajalla ei ole mitään muuta yhdistelmää, hänen kätensä on “hai”, eli käden korkein kortti.

Jos kahdella pelaajalla on sama hai, verrataan toiseksi suurinta ja aina seuraavaksi suurinta korttia kunnes voittaja selviää. Toisin sanoen J-10-9-8-6 voittaa käden J-10-9-8-5.

Texas Holdemissa on mahdollista, että kahdella tai useammalla pelaajalla on täsmälleen samanlaiset voittokädet. Tällöin potti jaetaan tasan voittajien kesken.

No Limit Texas Holdem säännöt

Texas Holdemia pelataan yleisimmin No Limit -pelimuodossa. No Limit tarkoittaa, että pelaaja voi panostaa kerralla kaikki rahat, jotka hänellä on pöydässä mukana.

No limitissä panosten koolla ei ole ylärajaa ja alaraja on ison sokkopanoksen koko.

No limitissä pelaaja voi myös niin halutessaan missä tahansa vaiheessa peliä laittaa kaikki rahat peliin (all-in). Näin tekemällä pysyy pelissä mukana showdowniin asti riippumatta siitä, paljonko peliin laittoi.

All-in esimerkki:
Sinulla on 100€ ja vastustaja korottaa 200€. Pysyt showdowniin asti mukana lykkäämällä viimeisen kymppisi peliin, vaikka se ei riitäkään maksamaan vastustajan suurempaa korotusta.

Kokeile Holdemia

Texas Holdemiin pääsee hetkessä sisään ja säännöt oppii jo muutaman treenipelin jälkeen. Yksinkertaisuus yhdistettynä monipuolisiin strategioihin ovat pelin suosion tae. Sekä tietenkin se, että peli on erinomaisen hauskaa ajanvietettä.

Texas Holdemia pelataan kaikilla näillä uhkapelisivuilla. Pelata voi ilmaiseksi (leikkirahalla) tai oikealla rahalla.